Skolehagen Grønn Elvis er etablert

Du har kanskje sett at det har pågått en stor dugnad i hjørnet på idrettsanlegget i løpet av våren?

Idéen spirer

Skolebiblioteket har satt lys på ulike temaer innenfor bærekraft dette skoleåret, blant annet matproduksjon. Hvordan lære elevene mer om å spise kortreist, i sesong, unngå matsvinn, og dyrke sjøl på en rimelig og enkel måte?

Idéen om å bygge opp en skolehage var født. Vinteren ble brukt til  forberedelser, og ni klasser på skolen ble koplet på prosjektet som "skolehageklasser".

Dessuten fikk alle klasser som deltok på skolebibliotekuka i mars høre om planene, og så sin egen krukketomat. Tomatene vokste seg store i skolebibliotekets vinduer utover våren.

Jobben starter

Mens vi ventet på våren, snekret Vg1-klassene på byggfag plantekasser. De fikk god hjelp fra 9. klassinger på besøk. Elever på Kunst, design og arkitektur laget logo, og Tilrettelagt avdeling tok spireprøver av frø og laget næringsrik jord av matavfall.

Da all snø og is endelig var borte, fikk vi gravemaskin som planerte området der den gamle volleyballbanen hadde ligget. Skolehageklassene deltok i den store dugnaden som fulgte etterpå, med å fylle kasser med jord og kompost, spre flis mellom kassene, så og plante blomster, grønnsaker, frukt og bær, og plukke brennesle til gjødselvann.

Elevene har vært både ivrige og arbeidsomme. Takk til alle som har stått på for at det skulle bli så fint!

Underveis i mai har også over 300 elever har vært innom skolehageområdet og pottet om krukketomatplanta de sådde tidligere. Nå er tomatene flyttet ut fra skolen og hjem til elevene hvor de forhåpentligvis vil bære kirsebærtomater om noen uker.

Pre-IB potter om tomater. - Klikk for stort bildePre-IB potter om tomater.

Byggfag setter opp gjerde. - Klikk for stort bildeByggfag setter opp gjerde.

Veien videre

Nå i slutten av mai er alle frø i jorda, potetene har spiret og løken vokst. Biene summer i frukttrær og bærbusker. Byggfagelevene er i ferd med å sette opp et gjerde, som skal ramme inn deler av hagen. Og hagen skal passes godt i sommer, slik at når skoleferien er slutt, vil skolehageklassene kunne høste og bruke av alt som er dyrket.

Enda gjenstår noe arbeid, og det er nye planer for hageområdet til høsten og neste vår. Men allerede er skolehagen blitt et fint utendørs klasserom, som elever og lærere kan utforske sammen. Ta en tur bortom, da vel!

Psst! Du kan følge Skolehagen Grønn Elvis på Instagram...

25 m3 med treflis spres i hagen. - Klikk for stort bilde25 m3 med treflis spres i hagen.

Bie i prydepletreet - Klikk for stort bildeBie i prydepletreet